Tavaszi motor karbantartás az olajozott működésért


Hírszerkesztő
április 27. 2012. 13:54

Fontos a motor tavaszi karbantartása
Ahogy egyre melegebb lesz és hosszabbodnak a nappalok is, úgy jön meg a motorosok kedve a kétkerekűek leporolásához
 
hirdetés

Ahogy egyre melegebb lesz és hosszabbodnak a nappalok is, úgy jön meg a motorosok kedve a kétkerekűek leporolásához. Indulás előtt azonban mindenképp érdemes a motor tavaszi karbantartását végrehajtani, aminek fontos és elengedhetetlen része a motor működéséhez nélkülözhetetlen folyadékok szintjének és állapotának ellenőrzése.

 

A műveleteket az akkumulátor ellenőrzésével érdemes kezdeni. Nem zárt rendszerű akkumulátor esetén az alacsony elektrolit szintet ioncserélt vízzel kell pótolni. Vízhűtéses motoroknál lényeges, hogy a hűtőrendszerben legyen elegendő folyadék. Az utántöltés ioncserélt vízzel kevert fagyálló folyadék koncentrátummal, vagy gyárilag készrekevert hűtőfolyadékkal végezhető el. Kerülni kell a különböző típusú hűtőfolyadékok keveredését. A motorolaj minősége és állapota erősen befolyásolja a motor élettartamát, ezért mindig a motorgyártó által előírt teljesítményszintnek megfelelő motorolaj használata javasolt. Fontos kiemelni, hogy a motorolaj a nem használt motorkerékpárban is öregszik, ezért a motorolaj- és szűrőcserét minden idény elején célszerű elvégezni.

 

„A négyütemű motorkerékpárok speciálisan kifejlesztett motorolajai általában nem csak a motor kenésére szolgálnak, hanem a tengelykapcsoló és váltómű kenését is ellátják. A modern motorokra jellemző magas hőmérséklet és fordulatszám mellett megbízható kenést kell nyújtaniuk, valamint biztosítaniuk kell a kuplung gyors kapcsolását és csúszásmentes működését, elő kell segíteniük a könnyű sebességváltást, tisztán kell tartaniuk az alkatrészeket” – mondta Vida Szabolcs, a MOL-LUB Kft. kenőanyag termékmenedzsment vezetője.

 

A biztonságos közlekedést szem előtt tartva első indulás előtt még további karbantartási feladatok is várnak a motorosokra. Kiemelten fontos a fék és a fékfolyadék ellenőrzése. Ha a fékolaj tartályban a folyadékszint lecsökkent, azt mindenképpen pótolni kell az előírásoknak megfelelő fékfolyadékkal.

 

A motorkerékpárok hajtólánca nem csak az első indulás előtt, hanem utána is rendszeres odafigyelést, folyamatos ápolást igényel. Erre a célra fejlesztette ki a MOL-LUB Kft. a speciális lánckenő formuláját, mely tökéletes kopásvédelmet és sima futást biztosít a láncnak. Mielőtt azonban a kenőanyagot felvisszük, fontos, hogy eltávolítsuk a korábbi szennyeződéseket, melyre a MOL Dynamic Moto Chain Clean O-X lánctisztító spray nyújt ideális megoldást.

 

A biztonságos motorozás feltételeit természetesen nem csupán a technikai jellegű feladatok teljesítése jelenti, hanem pl. az iratok vagy a ruházat ellenőrzése is. Mindent egybevetve a következő tíz pontra érdemes odafigyelni az első országúti túra előtt:

 

  1. Ha hosszú idő esik ki két használat között, fontos ellenőrizni, hogy érvényes-e a motoros vezetői engedélye, kötelező biztosítása, és a motorkerékpár forgalmi engedélye.
  2. A ruházat nem csak a környezeti viszonyoktól véd, de baleset esetén annak viselőjét is megóvja a súlyosabb sérülésekről, ezért érdemes átnézni, és bőrápolóval kezelni a 2-3 hónapig a szekrényben tárolt kabátot, nadrágot, kesztyűt, csizmát, stb.
  3. A szezonkezdet előtt ellenőrizni kell, hogy a gumiabroncsok megfelelnek-e az általános előírásoknak.
  4. Megfelelő-e az akku feszültsége?  Ha szükséges, az első indítás előtt fel kell tölteni.
  5. Megfelelő-e a légszűrő állapota?  Szükség esetén ki kell cserélni.
  6. Esedékes-e a motorolaj-csere? Ha nem, akkor is ellenőrizni kell a motorolaj szintet, szükség esetén a motorban lévő viszkozitású és teljesítményszintű olajjal kell utántölteni.

  7. Elegendő folyadék van-e a hűtőrendszerben, esetleg nem időszerű-e a hűtőfolyadék cseréje? Utántöltéshez vagy cseréhez csak az előírás szerinti hűtőfolyadék használható.
  8. Ellenőrizni kell a féktárcsa és a fékbetétek állapotát. Ha túlzottan el van használódva, akkor cserélni kell.
  9. Meg kell nézni, hogy mennyire van elhasználódva a lánc és lánckerék. A szezon előtti első használat előtt a láncot kezelni kell, hogy minél tovább használható maradjon.
  10. Ellenőrizni kell, hogy megfelelően működik-e a helyzetjelző lámpa, a tompított- és a távolsági fényszóró, a féklámpa, a rendszámtábla világítás, valamint az irányjelzők.

 

A MOL Dynamic Moto prémium motorolajokból és láncápoló termékekből álló termékcsalád, valamint az Evox hűtő- és fékfolyadékok hozzájárulnak a motorkerékpárok épségének megóvásához és a biztonságos motorozás élményéhez. A termékcsalád a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, így ideális megoldást kínál a kétütemű és a nagy teljesítményű, négyütemű motorkerékpárok alkatrészeinek kenésére, ápolására egyaránt.

 

hirdetés


Kiemelt cikkünk

Az új 1.5 literes SKYACTIV-D dízelmotor az új Mazda2-ben mutatkozik be

június 24. 2014.
A Mazda új 1.5 literes SKYACTIV-D tiszta üzemű dízelmotor az idén bemutatkozó, vadonatúj Mazda2-ben debütál majd

0 hozzászólás

Szavazás

Melyik autó gyorsul a legjobban?
 
Pagani Zonda
Koenigsegg Agera R
Tesla S
Trabant a szakadékban